Hjælp til valg af kajak

 

Der er flere faktorer, der spiller ind, når du skal vælge din kajaktype og model:

- hvilket niveau du er på af hensyn til kajakkens egenskaber

- om kajakken skal have ror eller finne eller måske begge dele

- om du ønsker en kajak i plast, glasfiber eller måske en lidt dyrere men lettere carbon kajak

- hvilket prisniveau kajakken skal være indenfor

- skal kajakken bruges til korte motionsture i roligt vand, hvor du vægter stabilitet frem for hastighed, eller kan lange ture med oppakning også forekomme, så en havkajak med lasterum og bedre stabilitet er at foretrække i stedet, eller ønsker du kajakken skal kunne bruges til rul og leg eller surf også

- skal kajakken kun bruges i roligt vand, eller vil du også kunne tage kajakken med på åbent hav og i bølger

- skal du ro primært med samme makker, så kajakkerne skal matche hinanden i hastighed, komfort mv.

- har du specielle ønsker til kajakken, så du måske skal have en kapkajak, whitewaterkajak eller andet

Vær også meget opmærksom på, når du leder på markedet, at kajakken er af anerkendt mærke og ikke er en kinesisk billigkajak der forsøges solgt til "halv pris"

 

Ovenstående vil være med til at guide dig ind på hvilken model du skal vælge eller ikke vælge og med få spørgsmål, vil vi kunne vejlede dig til den rigtige kajak med efterfølgende god kundeservice og godt ry gennem 10 år som forhandler.

 

De 2 mest solgte kajaktyper i Danmark er henholdsvis turkajak og havkajak, så dem vil vi primært fokusere på nedenfor.

De fleste vælger en havkajak, da den ikke blot er velegnet i roligt vand men også i bølger og hårdt vejr. En del vælger også turkajakken som klubkajak og motionskajak.

Af andre kajaktyper kan nævnes: foskajak, børnekajak, fiskekajak, sit-on-top kajak, SUP ( stand up paddling ), surf ski, fitness/motions-kajak, grønlænder-kajak, oppustelig kajak, surf kajak og kaproningskajak.

 

Her følger en kort gennemgang af forskelle, fordele og ulemper ved turkajak kontra havkajak samt plast kontra glasfiberkajak mv: 

 

Havkajak

Havkajakken har lidt mere stabilitet og er således mere velegnet til dig, der ønsker muligheden for at tage kajakken med på tur. Både flerdages tur hvor du kan pakke telt, sovepose, madvarer, osv ned i pakkerummene, samt muligheden for at tage kajakken med på taget af bil eller campingvogn og udforske andre steder, hvor bølger kan forekomme. Havkajakken er som regel med skot, der giver luft og vandtætte pakkerum, og samtidig gør kajakken synkefri.

Ønsker du en kajak, der både kan klare de små ture i roligt vand, men som også egner sig til længere ture med oppakning og kan klare bølger væsentligt bedre en en turkajak, vil havkajakken være god for dig.

 

Turkajak

Turkajakken har ikke den samme stabilitet, som havkajakken har, men er hurtig og let at ro. Den kan ikke bruges til grønlændervendinger, men er ideel til dagsturen, hvor der ikke er de store bølger. Altså mest velegnet til fladt og roligt vand til nogle timers god motion. Der er sjældent pakkerum og skot i, så den er ikke altid synkefri, og ikke så velegnet til længere ture, hvor du skal have oppakning med. Turkajak har større cockpitåbning end havkajak og vejer typisk mindre.

Ønsker du en kajak, der er meget let at bære på land og hurtig på vandet, og er du sikker på, du kun skal ud i roligt vand og ikke skal på ture med vennerne, hvor der er bølger, eller medbringe oppakning, vil en turkajak være god for dig.
 

Ror eller finne?

Havkajakker er som regel forsynet med enten ror eller finne og i nogle modeller begge dele. Turkajakker kan ligeledes være forsynet med ror, men leveres ofte også uden ror. 

Kort fortalt om forskellen på ror og finne er, at ror giver en lidt nemmere rostil, idet du kan bevare fremdriften med pagajen, mens du styrer roret med fødderne, hvor finne fordrer en lidt mere aktiv rostil.

Hvor finnen yder høj retningsstabilitet, der modvirker kajakkens tendens til at dreje op mod vinden, skal du selv ved hjælp af kantning og vægtforskydning  og ikke mindst din pagaj sætte kursen og navigere kajakken aktivt, når du kun har finnen til hjælp.

Finne kræver altså lidt mere af dig, end hvis din kajak er monteret med ror, og en del begyndere foretrækker ror af den årsag. En kajak uden ror eller finne er fin som børnekajak eller kajak til sommerhuset, men som voksen roer, bør du vælge en kajak med ror eller finne, da kajakken ellers bliver for svær at styre ift. vind, strøm osv. Har du begge dele, er du godt dækket ind.

 

Stabilitet

Vi anbefaler, at du vælger en kajak med den stabilitet, der passer til dit niveau. Dog hellere end kajak du kan udvikle dig i, end en for stabil og træg kajak, du hurtigt bliver træt af og keder dig i.

Der er flere faktorer der spiller ind på stabiliteten, men skrogets udformning er afgørende i form af bredde og bundform. Generelt kan man sige, at rund bund er hurtigt men ikke stabilt, V-formet bund giver mere overflade fra kajakken, der rører vandet og derved mere stabilitet, og knækspant giver også højere stabilitet. Man taler om primær samt sekundær stabilitet, hvor den primære stabilitet er den, du har i roligt vand, og den sekundære stabilitet er den du har, når kajakken kantes, enten ved din egen vægtforskydning eller pga bølger.

 

Størrelse på kajakken

Størrelse på kajakken er afgørende i forhold til din egen vægt og størrelse og derved komfort og sejlegenskaber.

Vi har nogle gange kunder, der læst at en kajak SKAL være over 5 meter og ikke må være under 56 cm i bredde og over 60 cm i bredde. Dette er naturligvis ikke korrekt. Kajakkens længde er afgørende for retningsstabiliteten, men er der ror eller finne på kajakken kan man sagtens gå ned i længde. Det man mister ved at gå ned i længde er marchhastigheden, der nedsættes. Til gengæld bliver kajakken mere manøvredygtig. Hvis kajakken er over 60 cm er det typisk en kajak, der er bygget til høj stabilitet, og disse er sjældent så lange, da hastigheden i disse for det meste ikke er så afgørende for roeren. Er de under 54-55 cm er det som regel fordi, roeren ønsker lidt mere "væver" kajak, hvor bundformen så typisk er knækspant, for at give andre egenskaber så som kantningsevner. 

I bund og grund handler det om at kajakkens størrelse og der ved opdrift passer med roerens vægt. Vejer du ikke så meget, vil det ofte være en kajak under 5 meter der passer dig. 

Jo større kajakken er, jo mere opdrift er der i denne, og jo mere vægt skal der i kajakken, for at den ligger tilpas i vandet med deraf følgende manøvreevne, hastighed osv.

Ligger kajakken for dybt i vandet, vil det påvirke hastighed og manøvreevne og ligger den for højt, som den vil gøre, hvis du ikke er tung nok i forhold til kajakkens opdrift, vil den blive mindre stabil og mere vindfølsom.

Det er altså vigtigt at vælge en kajak, der passer til din vægt og størrelse. Vi sælger en del SeaBird kajakker, fordi Seabird har indenfor samme serie, laver forskellige størrelser kajakker, der hver især tilgodeser roerens vægt. Derved kan et par, hvor manden typisk vejer mere end kvinden, finde hver sin kajak, der i bund og grund er ens, men hvor størrelsen på kajakkerne varierer, så du kan finde den rette til din størrelse. Derved har I samme udgangspunkt, stabilitet, hastighed og komfort, men stadig en kajak, der er ideel til den givne størrelse på roeren.

Ligeledes skal størrelsen på sæde og cockpit naturligvis også passe din størrelse, så du får den rette kontakt med kajakken og ikke "svømmer" rundt i kajakken eller sidder for trangt.

Eks vis udføres SeaBirds Expedtionsserie  både i glasfiber, plast, samt carbon/kevlar og kan leveres i 3 forskellige størrelser, der passer til din vægt og størrelse. Expeditionserien udføres i en lille udgave XP480 der passer til dig på ca. 45-75 kg, XP507 der er ideel til dig med en vægt mellem ca. 60-95 kg samt Expedition der er perfekt til dig på ca. 80 kg og opefter. 

Også i plastik laver Seabird 2 modeller i 3 lags plast.
Expedition LV, der er ideel til dig med en vægt mellem ca. 50-85 kg og Expedition HV der passer dig med en vægt på ca. 80 og opefter. Med så mange valg indenfor samme kajak, kan man altid finde den helt rigtige størrelse, så du får en kajak, der ligger perfekt i vandet ift. din vægt og evt oppakning.

 

Hastighed og retningsstabilitet

Jo længere vandlinie en kajak har, samt jo smallere den er, jo hurtigere vil den også være. Ligeledes vil den være mere retningsstabil, jo længere skroget er. Jo kortere kajakken er, vil den omvendt være mere manøvredygtig, som eks vis kajakpolo kajakker er nødt til at være.  

Bundformen har som tidligere nævnt også stor indflydelse. Materialevalget har dog mindre indflydelse, og det er lidt en skrøne, at plast er meget langsommere end glasfiber. Plast er ganske få procent langsommere end glasfiberkajakker, hvis du tager 2 identiske kajakker i henholdsvis glasfiber og plast og sammenligner.  

Der er forskel på tophastighed på en kort strækning eller marchhastighed over en længere strækning.

Det er i det hele taget vigtigt, at gøre op med sig selv, hvad man kommer til at bruge kajakken til. Skal du alene ud og give den gas i nogle timer som motion, kan det være en hurtig og sjov surfski som eks. vis SeaBirds Wave 5.5 eller en hurtig turkajak som Intra Kayaks Tourist, du skal have, hvor hastigheden er høj, og du kan ro en given strækning på tid, men skal du på ture med venner eller familie, eller skal du kunne pakke til flere dage, skal kajakken kunne yde det, du har brug for under disse omstændigheder.

 

Glasfiber, carbon/kevlar eller polyæthylen kajak ( plast )

Ligesom nogle sværger til ror og andre til finne, er der fordele og ulemper ved de forskellige materialer, en kajak kan leveres i. Herunder ridses de vigtigste forskelle op:

 

Glasfiberkajakker:

Fordele: flot finish, æstetisk smuk, godt glid i vandet, nem at reparere, rimelig brudstyrke, stivere skrog og lettere vægt end plast

Ulemper ift. plast: dyrere, mindre brudstyrke og slagstyrke

Levetid glasfiber: 20-30 år 

 

Polyæthylenkajakker ( plast ) :

Fordele: høj slag og brudstyrke, billigere end glasfiber og carbon, holdbare.

Ulemper: tungere end glasfiber, sværere at reparere, mindre stift skrog ( dog er 3 lags plast stivere og lettere end 1 lags )

Levetid plast: 10-15 år

 

Carbon/kevlar kajakker:

Fordele: meget stift skrog, flot finish, lettere end glasfiber og plast, nem at reparere

Ulemper: dyrere end glasfiber

Levetid carbon/kevlar: 20-30 år

  

Kig ind og se alle vores kajakker, og vi vil glæde os til at vejlede dig til købet af din første eller næste kajak, kano eller udstyr.